Virusul „te iubesc”

E o dimineață cam lungă, după o seară în oraș, mă foiesc pe toate părțile încercând să adorm din nou, doar că un gest reflex pe care îl avem cu toții în zilele noastre mă oprește. Iau telefonul în mână și înlemnesc, am un mesaj de la Fred: „te iubesc, hai la mine acum”. Ceeee? Fred era my crush de ani de zile, îl iubeam larg în lumina zilei și el știa și nu-i păsa. Urmăream evenimentele la care dă attend, să apar și eu pe acolo. Ne întâlneam, el era mereu politicos și zâmbitor, nu dădea semne că prezența meu îl obosește. Norocol meu e că am avut frână, știi, frâna aia de care zice lumea să scapi, fly away, be yourself kind of stuff, inhibița comportamentală, frâna aia care mă țintuia în școală la baschet în marginea careului. Astfel încât cred că Fred niciodată n-a știut CÂT de mult îl vreau, deși știa, evident, că îl plac, că doar i-am spus-o și el și-a lăsat jenat, capul în pământ. Nu mai vorbisem cu el de vreo cinci luni, eram într-o fază în care îmi interzisesem pur și simplu să îl mai caut. Mesajul mi-a amețit mintea, nu mai simțisem așa ceva de ani buni. M-am ridiat din pat și mi-am făcut o cafea dar n-am băut multă, de frică să nu-mi sară la propriu inima din piept, cu infuzia de adrenalină pe care o primisem. Amânam să vorbesc cu el ca să mă bucur pe deplin că am câștigat finala. Îmi imaginam eu cum și-a dat el seama în sfârșit că eu sunt regina, cum i-a fost dor de mine dar s-a abținut, s-a străduit să stea deoparte pentru că n-a fost sigur de ce simte, dar acum n-a mai putut și…stop it, there it is, povestea pe care o spun mulți dar n-a trăit-o nimeni. Tremurând, îl sun. Răspunde.

Hey, ce mai faci? Nu ne-am mai auzit de mult, zice el. Sincer, mă așteptam la mai mult după ACEL mesaj.

– Fred, am primit mesajul tău 🙂 Vrei să ne întâlnim?

– Ce mesaj?

Închid telefonul. Nuuuu, așa ceva nu mi se poate întâmpla, nici măcar mie, e prea ca o secvență dintr-un film în care cel mai popular băiat invită la bal o fată mai urâțică doar ca să râdă de reacția ei când îi aruncă un tort în față. Mi-a trimis mie mesajul destinat altcuiva, evident și neatenția lui, lipsa de delicatețe mă înfurie atât de tare încât dau reply la mesajul lui cu textul „du-te dracului”. Așa va ști că a greșit destinatarul. Mă sună înapoi:

– M, ce ai? De ce să mă duc dracului?

Îi răspund în lacrimi:

– Mi-ai trimis un mesaj cu „te iubesc”, Fred. Evident că nu mie ai vrut să mi-l trimiți și acum mă simt oribil și că am crezut că tu…

– Nu am trimis nici un mesaj nimănui, despre ce vorbești?

– Lasă, e ok, înțeleg, ești amabil, nu trebuie să…

Măi, n-am trimis nimic, dă-mi o poză cu ecranul. Cum naiba? Pare să rămână mască, nu mai zice nimic câteva secunde. Chiar nu am trimis eu, nici ție nici altcuiva….nu pricep.

– Ai fost cu cineva azi-noapte?

– Nope…

Încheiem cumva conversația asta ciudată și eu mă simt sleită de puteri de parcă aș fi alergat maratonul. Putea fi și mai rău. Dau aiurea scroll pe facebook și văd o știre, cică sunt probleme tehnice cu aplicația de messenger, mai mulți oameni au primit mesajul „te iubesc” și variații ca „hai la mine acum” de la oameni care nu au trimis. Mă interesează povestea în mod deosebit și vreau să o documentez, așa că postez pe pagina mea profesională ce mi s-a întâmplat (mă rog, în linii mari) și rog oamenii să îmi scrie dacă li s-a întâmplat și lor, apoi eu îi sun. Vorbește și Fred cu prietenii lui, mai am un set de povești. În două zile se adună cam cincizeci. Apoi caut și relatări pe net, se pare că fenomenul este internațional. Este efectiv, un virus global care spune „te iubesc”. Pandemie de iubire 🙂 Trimite la întâmplare însă? Nu, și aici e frumusețea virusului. A fost dezactivat repede, după trei zile, timp în care a distrus viața multor oameni și a construit-o pe a câtorva. Ce făcea este că urmărea pe pagina cui intri cel mai des, pe cine you stalk, cum ar veni și îi trimitea persoanei respective mesajul. Ei Fred, dragule, ce făceai tu la mine pe pagină, e de bine sau de rău 🙂 ? Și am adunat aici cele mai interesante experiențe.

Carina (16 ani) „a trimis” acest mesaj profului de mate, pe care avea un mic crush. El nu i-a răspuns pe mess, ci a abordat-o a doua zi la școală cu un discurs despre seriozitate, respect și glume deplasate. Ei i s-au umplut ochii de lacrimi, ea era, biata, cea mai cuminte din clasă. Când s-a aflat de faza cu virusul, proful și-a cerut scuze și ea a roșit pentru că aflase pe ce bază ataca virusul și cu siguranță știa și el.

Mario (30 ani) este avocat și „a trimis” acest mesaj clientului părții adverse dintr-un proces, un om politic perfid și cam mafiot, despre care încerca să afle mizerii. Algoritmul nu era perfect, nu știa tot timpul motivele pentru care stalkuiești. Clientul părții adverse i-a răspuns: „domnule avocat, dacă mă iubiți cu adevărat, aveți grijă ce spuneți despre mine în instanță.”

Amelia (40 ani) „a trimis” acest mesaj fostului soț, Șerban, pe care îl părăsise acum patru ani pentru actualul. Șerban nu își revenise deloc și se luptase multă vreme cu o cruntă depresie. În ultima vreme cunoscuse o tipă și se simțea din nou iubit, mergeau în călătorii împreună și planificau o nuntă. Asta făcea Amelia la el pe pagină, îi urmărea pozele și se bucura că în sfârșit, a scăpat de povara vinovăției de a-l fi împins pe Șerban în prăpastie. Șerban însă, văzând mesajul, a apărut imediat la ușa lor cu valiza în mână. Amelia și soțul ei s-au enervat în primă fază, apoi l-au consolat și l-au trimis înapoi la prietena lui spunându-i că e absolut normal să rămâi îndrăgostit de cineva care te-a rănit și că asta nu te împiedică să ai o relație sănătoasă cu altcineva. Mă rog…au făcut și ei ce-au putut.

Dorian (28 ani) „a trimis” acest mesaj actualei sale prietene, Maria, pe care o bănuia că îl înșală. Intra la ea pe pagină să numere like-urile pe care le are de la alți bărbați și dacă cumva are like-uri și de la noul ei coleg de muncă, care îi fusese lui coleg de clasă și pe care îl urâse toată viața. Doar că s-a trezit cu Maria la el la birou, care l-a luat de mână, l-a dus în baie, și-a scos rochia și i-a desfăcut pantalonii. Așa că și-au consumat iubirea și i-au trecut și lui dubiile paranoide.

Lisa (33 ani) „a trimis” acest mesaj unui tip cu care tocmai ieșise la cea mai dezastroasă întâlnire din viața ei. Tipul era un fanfaron, se lăuda cu averea, relațiile lui, banii, îi explica cum că așa e în viață, nu trebuie să ai încredere în nimeni, că toți vor să te facă. Femeile profită cel mai mult, toate sunt după bani. Și ca să elimine riscul de a deveni o pradă financiară, a lăsat-o pe ea să plătească. Ea se distra de postările lui, care erau toate selfiuri din mașină sau lângă mașină, sau ridica pumnul să i se vadă ceasul. Tocmai râdea cu o colegă de birou când s-a trezit cu un mesaj de la faimosul acesta: „înțeleg că ți-am căzut cu tronc, păpușe…unde ești că acuma vin la tine…”

Vali (55 ani) „a trimis” acest mesaj noii lui angajate care avea 25 de ani și era foarte atrăgătoare. Fata s-a speriat și a doua zi și-a dat demisia, fără să vrea să îi ofere lui Vali vreo explicație. Când s-a aflat de faza cu virusul, a revenit asupra deciziei, dar a rămas rezervată cu el, știind, din nou, pe ce bază funcționează algoritmul.

Selena (23 ani) „a trimis” acest mesaj unei colege de facultate pe care era invidioasă pentru că avea notele cele mai bune și arăta și bine. O stalkuia cu invidie, sperând să vadă ceva greșit și chiar găsise, o poză în care miss academica era de-a dreptul dezbrăcată. Mare i-a fost mirarea când a primit mai târziu un mesaj de la ea, dacă vrea să iasă în oraș. „N-am știut chestia asta despre tine”, spune miss academica. „Ce?” „Asta…” și o sărută în văzul tuturor. Selena îi răspunde la sărut și se întreabă cum de miss academica și-a dat seama.

Și dacă nu s-ar fi aflat? Dacă am fi rămas cu toții uluiți de un mesaj de dragoste pe care l-am primit sau l-am trimis? Dacă s-ar fi repetat? Cum ar fi viața într-o lume în care te trezești iubit din senin și arunci tu însuți cu cele două cuvinte? Rea minte trebuie să fi avut cine s-a gândit la așa virus. Și totuși, pentru puținii norocoși, a oferit ocazia vieții lor. Nu știi nici tu întotdeauna pe cine poți iubi și cine te iubește. Cum spune o piesă de la Direcția 5, „Dacă-ai ști despre mine tot ce simt pentru tine…”

 

P.S. Știu că cine a ajuns până la capăt cu povestea se gândește…cine ar fi destinatarul mesajelor mele? Care ar fi dezastrul cel mai dezastru?

Un gând despre „Virusul „te iubesc”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s