Dating in the time of „Tinderella”

Ca un fervent consumator și bun cunoscător al datingului online, m-am gândit de multă vreme să scriu un articol despre asta. Care sunt opțiunile, ce funcționează și cu ce ne pot ajuta aplicațiile de dating. Do not be deceived, știu mai multe despre subiect decât majoritatea oamenilor, după cum este logic ca experții în dating să fie de fapt, single people.

Am vrut să scriu ceva despre experiențele mele, despre fragilitatea faptului…dar m-a încolțit fascinația dată de big data, algoritmi și umbre, presupuneri și știință, cinism și romantism, găsită la un click distanță. This is so muuch biggger than me. So, având în vedere că (according to big data) majoritatea cititorilor nu ajung până la final:

  1. Funcționează?

Da, sigur că funcționează. Mai mult de o treime din relațiile de lungă durată (în SUA) sunt azi formate online și avem date care arată că sunt la fel de trainice ca cele “întâmplate” în viața reală și că duc chiar mai repede la căsnicie (aici veți spune că din cauza auto-selecției, că intră cei mai dornici, dar ce contează).  Dacă your dating life is a bit of a bore, imaginează-ți cum ar fi fără online dating. Serios, funcționează. Ce ar funcționa mai bine ar fi magia sau…better algorithms. Ce fac aplicațiile este că aduc mai aproape oameni care altfel nu ar avea cum să se cunoască și care pot fi potriviți (ex. perfect strangers, oameni care nu împart rețelele sociale), oferind niște filtre de selecție înainte de întâlnirile față în față. Ce nu fac este să schimbe povestea, să te schimbe pe tine și strategiile tale auto-sabotoare. Sunt conversații, întâlniri, sex, relații care urmează după ce you have a new match. Long story short: vei avea aceleași probleme în online dating ca în offline. Dar să perseverăm 🙂

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/03/23/the-truth-about-online-dating-according-to-someone-who-has-been-studying-it-for-years/?utm_term=.ae23df00a5a

  1. Cum funcționează?

Now, this is fascinating. Să începem cu evidentul, gigantul Tinder (like 50 de milioane de utilizatori). E ca un fel de Eminescu al aplicațiilor de dating, în sensul că toate celelalte sunt un precursor, o alternativă, o reacție la, o perspectivă total opusă față de, o sublimare a… lui.  Spre deosebire de verișorii lui mai sofisticați (Match.com, OkCupid care folosesc teste de personalitate și atitudini pentru a calcula compatibilități), Tinder îți prezintă câte un utilizator pe rând iar tu, după ce te-ai uitat de obicei la prima poză (sau ai intrat pe profil, în caz de curiozitate), swipe left (not interested) sau swipe right (interested). Dacă persoana respectivă te place, it’s a match și puteți comunica. Poți comunica doar cu matches și nu primești feedback de respingere (normal că nu, no dating app does that, I believe). Funcționează pe bază de geolocație (prin semnalul GPS al telefonului), astfel că îți arată oameni din apropiere, which is awesome. There is more…

2.2. Ce este scorul ELO și cum se calculează?

Profilele Tinder conțin poze, informații personale, ce vrei tu să scrii acolo și poți conecta contul de Instagram și Spotify (si Facebook, implicit). Fiecare profil are un scor, care se numește ELO. Cum se calculează?

Utilizatorii noi nu au ELO, astfel încât Tinder distribuie inițial profilele nou-create en masse. De aceea obții mai multe matches în primele zile de utilizare. Pe baza acestora și a datelor obținute ulterior, algoritmii Tinder îți atribuie un scor de atractivitate (nu, nu îl vei afla niciodată și poate nici nu vrei să știi) astfel încât îți arată persoane în proximitatea acestui scor. Dacă ai un scor de 6 de exemplu, Tinder te va arăta persoanelor cu scoruri 4-7 cel mai adesea, puțin probabil persoanelor de 9-10. Tough, ha? Ideea nu e să te saboteze, ci să te mențină aproape de your dating league, unde este mai mare probabilitatea de a obține matches/potriviri. Cum știe ELO cât ești de atractiv, având în vedere că nu te “vede” realmente? Sunt mai mulți parametri combinați:

  • Numărul de persoane care te plac (mă rog, swipe right la profilul tău)
  • Numărul de matches/potriviri
  • Scorul ELO pe care îl au persoanele cu care te potrivești/match
  • Frecvența cu care intri – morala fiind să intri des, să nu îți scadă scorul
  • Numărul de mesaje pe care le scrii și le primești

Deci, îți dorești să fii liked de multe persoane cu ELO mare cu care să vorbești. Tinder te „pedepsește” (adică te arată mai puțin) dacă ești prea pretențios (rata optimă este de 30-70% swipe right) dar și dacă swipe right nediscriminativ (sunt bots care fac asta pentru a obține multe matches, astfel încât ELO să crească artificial). Nu mai merge faza cu resetarea contului astfel încât să o iei de la capăt. Doar dacă te loghezi cu alt cont de FB si alt număr de telefon. Îți poți crește în mod natural scorul ELO având poze mai atractive, and that is a different chapter. Știu că sună Black Mirror freaky mindfu..dar, it’s a dating app, face ce poate mai bine ca să te țină conectat, don’t hold a grudge 🙂

http://tinderellaworldwide.com/whats-the-best-tinder-hack-heres-10/

2.3. Cum să îmi cresc nivelul de atractivitate online

Având poze mai bune. Sigur, sigur, sunt și alte lucruri care contează dar, let’s get real, pozele sunt cele mai importante. Ce spun și dezvoltatorii de aplicații, nu te îmbufna, nu o lua personal, nu e vorba despre tine ca persoană, ci despre pozele de profil. Mai în glumă sau mai în serios, abundă internetul de sfaturi de cum să fie pozele. Dacă vrei să ai succes, sau, mă rog, să nu stai deageaba pe aplicații, descurajat și amărât, nu cruța niciun efort în alegerea pozelor de profil. Go professional if you have to, serios, pozele ca lumea say a lot, nu doar despre cum arăți ci și despre alte lucruri. Let’s be clear, la stadiul acesta, nu e important să fii sincer, as long as don’t say blatant lies on your profile sau nu pui poze cu altcineva, cu tine de acum 12 ani etc, totul e permis. Beat the algorithm, dă-i în cap 🙂 Nu înșir aici toate sfaturile găsite la tot pasul pe net (the usuals, fără selfies în baie, fără ochelari de soare, nu mai mult de o poză tu cu încă 5, că e clar că dintre ei, tu ești ală mai urât, sorry, citez din Vice, nu m-am putut abține). But here’s a good one: măcar două poze cu tine în situații sociale, să nu creadă lumea că ești ciudat/ă (nu prima poză, mai încolo). Și … la fete și full body photos, indiferent ce (sigur, alea mai flatante). La băieți mai ales, înălțimea (dacă ajută) și jobul (la fel). Fete și băieți, puneți nivelul de educație. Both genders, poze cu hobbi-uri (sau whatever, cool stuff gen schi, alpinism, sport, parties la care nu sunteți turtă, călătorii). Dacă vă avantajează costumul de baie (fete și băieți), alegeți poze care vă surprind așa ca din întâmplare, nu la pozat (gen volei pe plajă, the cool party on the beach). Le-am zis până la urmă nu? Dacă nu sunteți siguri, întrebați persoane de sex opus sau whatever, the gender you’re into. Este și un site care folosește big data algorithms (ooooo) și vă spune https://www.photofeeler.com/.

Și for a little fun:

https://www.vice.com/ro/article/kbam4a/cum-sa-agati-pe-tinder-307

Întotdeauna este loc de mai bine. Și eu încerc mereu să îmi îmbunătățesc profilul. Dacă vă gândiți ceva de genul „se pare că fără rezultate”, well well : )) dar tot mă deservește mai bine decât profilul nemuncit.

Merită să îți crești nivelul de atractivitate virtuală?

Da! There’s research (pe bune, data, nu numai unii care își dau cu părerea) showing that atât bărbații cât și femeile aleg deseori în mediul online parteneri mai atractivi decât ei (cum ar veni, joacă în altă ligă). Asta duce la mai puține matches, dar, cu perseverență, poate funcționa. Deci, go for it, fii selectiv/ă dar fii conștient/ă că va dura.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6040277/Dating-apps-fail-people-contact-lonelyhearts-better-looking-themselves.html

http://advances.sciencemag.org/content/advances/4/8/eaap9815.full.pdf

2.3. Alte aplicații/ site-uri mai „profunde”

După cum se poate remarca, Tinder operează pe criterii destul de superficiale, gen poze și descrieri sumare. Alte site-uri și aplicații funcționează pe bază de compatibilitate calculată, de aceea spunem despre ele că sunt mai „serioase”. De exemplu, OkCupid (site), care este și la noi și pe care vă rog să îl folosiți, mai ales dacă nu vă place Tinder. Nu știu exact algoritmul din spate (of course not), dar îți arată persoane care sunt similare cu tine pe baza răspunsurilor la întrebări legate de personalitate, preferințe, opțiuni politice, etc. În varianta aplicație, funcționează însă cică similar cu Tinder. Match.com operează pe principii similare. Alte aplicații la modă (care by the way, sunt marketed as „te-ai săturat de Tinder? Join us”) folosesc variante mai simple, cu câteva întrebări cheie. Gen dacă ești liberal sau conservator, astfel încât să îți selecteze preferențial parteneri din bula ta politică (gândiți-vă la cât de important e asta în România acum haha, God forbid you date in the wrong bubble). Plus, încearcă să îți selecteze matches din rețelele tale (friends of your friends on Facebook). Aici unde sunt eu acum, la Boston, sunt populare Bumble (unde fata trebuie să make the first move, băieții nu au voie), Hinge (care e ca un fel de Tinder doar că poți să vezi cine te place deja) sau Coffee meets bagel (which works terrible for me pentru că îți sugerează parteneri pe bază de rețele sociale/Facebook și cum eu nu am aici o rețea prea extinsă, în fine, algoritmul nu știe ce să facă). Mai este Happn (n-am încercat încă), care îți arată persoane cu care te-ai intersectat fizic în ziua respectivă pe undeva. Interesting.

Anyway, problema cu site-urile bazate pe compatibilitate este că 1. Everybody lies and, in the dating world, everybody lies big time. Deci informațiile pe care le scrii tu frumos în site-ul de dating și pe care le preia algoritmul, sunt false („noroc” că algoritmii știu din ce în ce mai bine, they use also big data now). 2. De multe ori nu vrei neapărat ca partenerul să îți semene. De aceea, OkCupid are opțiunea de a da răspunsul tău la o întrebare, dar și răspunsul pe care ai vrea să îl auzi de la partener. De exemplu, dacă melodia ta preferată este My heart will go on (Celine Dion) și ești fată, pun pariu că nu ai vrea ca partenerul tău să dea același răspuns.

  1. Care este cea mai bună opțiune de dating online?

Aceea care are cea mai mare bază de utilizatori și care deservește vârsta ta și zona din care faci parte. Pentru România urbană, vârsta 20-40, cred că este Tinder. Nu contează că există în lume alte aplicații mai bune, mai prietenoase, mai sofisticate (vă dați seama, există Luxy, care preia cică doar oameni bogați, the Inner Circle, Beautiful People, Academic something, you name it), ideea e câți utilizatori sunt în Cluj sau wherever you are. Plus, nu uitați de atractivitatea profilului, indiferent de site sau aplicație.

  1. Cum putem îmbunătăți aplicațiile de dating?

Ce înseamnă a îmbunătăți? Să îți dea ceea ce vrei sau ceea ce de care ai nevoie? Este o replică în Love Actually, “I don’t want something I need, I want something I want”. Ceea ce vrei în materie de parteneri, după cum bine știm, s-ar putea să nu se suprapună cu ceea ce ar fi bine pentru tine pe termen lung. Deci ce ar trebui să facă aplicația? Depinde, unele sunt deja focalizate pe nunți și căsnicii, deci mă gândesc că acolo miza e mai degrabă ceea ce ai nevoie. Altele, more vicious, like T, go for want you want. Or maybe it’s just my crazy mindset :). În orice caz, aplicațiile se vor îmbunătăți cu timpul, pe măsură ce algoritmii vor deveni din ce în ce mai sofisticați și vor folosi în moduri noi that kind of data Google and Facebook already know about you. Ceea ce nu spui cu voce tare dar tastezi, dai click, you gaze at online. Data that freaks you out. Facebook lucrează deja la o aplicație de dating 😉 Nu vreau să intru în discuții pe temă, dar eu sunt pro algoritmi mai buni. Datele astea oricum există, why not use it right?

Ce mai putem îmbunătăți este consultanța în comunicare online. Cam ceea ce ziceam mai devreme despre profile. Dar nu e ușor dacă vrei să faci ceva informat științfiic, nu doar „hai să ne dăm cu părerea la pozele tale”. Și să spunem banalități pseudo-științice, gen trebuie să comunici putere, trebuie să răspunzi la mesaje la intervale variabile astfel încât să-l/o ții hooked.

Și last but not least, un profil bun nu îți vindecă rănile, nu te face mai sociabil, mai puternic, nu te duce în honeymoon wonderland. Dar îți poate oferi oportunități noi pe care altfel nu le-ai fi avut. And that’s amazing. Make the best of it.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s